pondělí 30. června 2014

Jak chránit svůj zrak při práci

Jak chránit svůj zrak při práci

Ačkoliv si to často neuvědomujeme, zdraví máme jen jedno, a proto je potřeba ho adekvátně chránit. Jednou z nejohroženějších částí našeho těla jsou bezesporu oči, které mohou být při některých pracovních úkonech, jako například sváření, velmi vážně zraněny, což může vést až ke ztrátě zraku či trvalým následkům. Důležité je tedy vědět, jak svůj zrak při práci chránit.

ochrana zraku

Typy ochranných pomůcek

Jelikož je zrak při různých pracovních činnostech různě ohrožován, existují v podstatě tři základní kategorie pomůcek na jeho ochranu.
První z těchto kategorií jsou brýle, které se dají rozdělit na dva typy – bezpečnostní a ochranné brýle. Zatímco bezpečnostní brýle chrání především před zářením a částečně před nárazem, mají ochranné brýle boční štít, který důkladně chrání před nárazem a celkově mechanickým poškozením zraku, tedy i před kapalinami.
Další z kategorií jsou obličejové štíty, které chrání celý obličej, a na závěr existují speciální masky určené především pro sváření, jež chrání jak před intenzivním světlem, tak i před infračerveným a ultrafialovým zářením.

Kdy je nutné zrak chránit

Při práci na nás číhá mnoho nebezpečí. Poškození, které hrozí, není pouze mechanické, avšak i chemické, tepelné, či přímo intenzivnější záření. Ochranné pomůcky by tedy měly být využívány například při broušení, sváření, či práci s chemikáliemi. Na škodu však nejsou ani při práci na zahradě, kdy můžou vaše oči přijít do styku s hnojivem (i nevědomky – promnutí očí potřísněnými rukami), což může vést i k nepříjemným následkům.

ochranné brýle

Na co si dát při výběru ochranných pomůcek pozor

Rozhodnete-li si koupit ochranné pomůcky na ochranu zraku, určitě byste měli dbát v první řadě na kvalitu a nesnažit se za každou cenu ušetřit. I zdánlivé drobnosti jako dostatečná ochrana před zářením zde mohou být zásadní. V dnešní době jsou k dispozici velmi pohodlné ochranné pomůcky, a to i například s dioptrickými čočkami. Z mnoha prodejců ochranných pracovních pomůcek a oděvů doporučuji firmu TOMISCZ, která nabízí pestrou škálu různých pomůcek na ochranu zraku.

Tip na závěr

Nezapomeňte, že pokud pracujete v kanceláři a trávíte každý den hodiny u počítače, je i v takovém přídě vhodné svůj zrak chránit a pečovat o něj. Jak je veřejně známo, zírání do monitoru snižuje průměrný a běžný počet mrknutí. Mrkání je důležité, neboť roztírá slzný film a pomáhá při jeho výměně a současně odstraňuje nečistoty. Spolu s lysozymem a relativně nízkou teplotou slzného filmu tak mrkání chrání oko před záněty spojivek. Proto nezapomínejte mrkat. Oči můžete při práci na počítači chránit také speciálními brýlemi k počítači.

12 komentářů:

  1. Děkuji moc pane Radku, za velice příjemné čtení a doporučení různého kvalitního vybavení od značky Tomis. S touto značkou, upřímně, nemám žádné zkušenosti, ale asi bych to mohl snad i vyzkoušet, když o tom píšete tak dobře... Já jsem doposud kupoval jen značku wbs-safety a jejich ochranu zraku.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak s tímto jednoznačně musím souhlasit. Chránit si při práci zrak je snad jedna z nejpodstatnějších věcí. Dobrý příklad může být třeba svařování jakéhokoliv druhu. Tam se člověk bez samostmívací kukly prostě neobejde, jinak si koleduje o trvalé poškození nebo dokonce ztrátu zraku.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mě je zrak třeba chránit nejen při rizikových pracích, ale například i pokud člověk dlouho pracuje na počítači. U toho bohužel oči také trpí. Sám s tím mám zkušenosti. Jestli můžu doporučit, tak tady je dost zajímavý článek, který se tomuto tématu částečně věnuje. Podle mě docela zajímavé čtení. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Bezpečnost by měla být při práci na prvním místě, a to nejen co se týče přímé ochrany, ale taky prevence různých poruch. My třeba děláme servis šroubových kompresorů a dalších strojů pro jistotu hned dvakrát za rok, díky čemuž poruchy prakticky nemáme. A když už, tak jen drobné závady.

    OdpovědětVymazat
  5. Mohu jen souhlasit, oči máme jen jedny, a tak si je musíme chránit jak v práci, tak i na zahradě. Zahradní technika a brýle patří neodmyslitelně k sobě, jelikož přisekání trávy mi již několikrát vylítl kamínek a díky nim mám ještě oko. Je to pro mě stejně důležité jako si vzít ochranné rukavice, když jdu řezat dříví.

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  8. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že rozhodně stojí za to si připlatit při výběru ochranných pracovních brýlí, protože zrak už nám v případě nějaké nehody už nikdy nic nevrátí. V naší firmě používáme ochranné brýle od uvex-safety.cz a nedám na ně dopustit, proto můžu vřele doporučit všem kutilům i řemeslníkům :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Při každé práci je potřeba používat ochranné pomůcky. Já jsem je manželovi koupila, když pomáhal se stavbou komínové sestavy na naší chatě. Na stavbě používal ochranné brýle, rukavice, obuv, ale taky oděv. Komíny postavili během několika dní a my mohli začít topit v krbových kamnech. Je úžasné si večer sednout ke krbovkám s šálkem horkého čaje.

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, je dobře, že jste při stavbě komínové sestavy na chatě mysleli na bezpečnost a používali ochranné pomůcky. Manžel si je také koupil, aby je měl na různé práce na chatě. Nedávná stavba krbu se ukázala, jako dost velký oříšek. Manžel si na tuhle práci objednal místního zedníka, se kterým krb společnými silami postavili.

    OdpovědětVymazat
  11. Jako účetní trávím většinu pracovní doby u počítače, takže vím, jak důležité je chránit si zrak. Pravidelně chodím na oční prohlídky a pořídila jsem si i speciální brýle proti modrému světlu. Zaměstnavatel mi také na základě doporučení firemního právníka upravil pracoviště, a tak mám ergonomickou židli, nastavitelný monitor a dobré osvětlení. Advokátní kancelář zde, se kterou naše firma spolupracuje, totiž zaměstnavatele upozornila, že má ze zákona povinnost zajistit svým zaměstnancům bezpečné a zdraví nezávadné pracovní podmínky.

    OdpovědětVymazat
  12. Já trávím hodně času u počítače, a proto si chráním své oči brýlemi proti modrému světlu. Nedávno jsem si objednala malíře zde, aby mi vymaloval celý byt, a při té příležitosti jsem si uvědomila, jak je důležité chránit si oči. Malíř taky používal ochranné brýle, aby mu barva nestříkla do oka.

    OdpovědětVymazat